Magyar Tudományos Akadémia KFKI Atomenergia Kutatóintézet
1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33. * Postacím: 1525 Budapest 114, Pf. 49. * Telefon: +36 1 392 2222 * E-mail: aeki@aeki.kfki.hu

Szimulátor Laboratórium

A szimulátor laboratórium alapvető feladata támogatni a paksi szimulátorok (alapelvi és teljes-léptékű) karbantartását és fejlesztését. Mivel a Paksi Atomerőmű Zrt. a szakemberképzést önerőből, saját oktatóközpontjaiban hajtja végre, a paksi szimulátorok kiemelt szerepet játszanak az erőmű életében. A szimulátor központban 1989 óta működik a négy blokkot kiszolgáló teljes-léptékű blokkszimulátor, melyet annak idején finn kollegák az AEKI munkatársaival együtt fejlesztettek. A fejlesztés azóta sem állt meg, a blokkokon végrehajtott módosításokat minden esetben a szimulátorban is megvalósítjuk. Túl a vezénylői személyzet képzésén a szimulátor fontos szerepet játszik a technológiai fejlesztésekben is új technológiák bevezetése előtt azok tesztelésében.

Bár a kilencvenes évek elején a paksi teljes-léptékű szimulátor a finn Nokia cég magyar kutatók által adoptált modelljeire épült, mára a helyzet jelentősen megváltozott. Napjainkban a modellek majd mindegyike AEKI-s kutatók fejlesztésének eredménye, mely tény lehetővé teszi, hogy nukleáris erőműi szimulációk szélesebb skáláját fedjük le (pl. mérnöki szimulátorok fejlesztése).

A paksi teljesléptékű szimulátorról

1. ábra
Vezénylő

2.ábra
Az instruktori rendszer